Din Entuziasm

ȘAPTE SUGESTII PENTRU A UTILIZA LA MAXIM ACEASTĂ CARTE


1. Dacă vreți să vă folosiți în mod optim de această carte, există o cerință indispensabilă, un principiu esențial, infinit mai important decât orice altă regulă sau tehnică. O mie de reguli referitoare la cum să studiați nu contrabalansează absența acestei cerințe fundamentale. În schimb, dacă posedați această deprindere fundamentală, puteți obține rezultate fantastice chiar și fără să citiți vreo sugestie despre cum să studiați o carte.
Care este ingredientul magic? O dorință profundă, intensă, de a învăța, o decizie îndrăzneață de a lăsa entuziasmul să vă schimbe viața. Imaginați-vă felul în care entuziasmul vă va ajuta să trăiți o viață mai bogată, mai deplină, mai fericită și plină de satisfacții.
Repetați, până când ajungeți să credeți cu adevărat: “Popularitatea mea, fericirea mea și sentimentul propriu de valoare depind de entuziasmul de care dau dovadă.”

2. Citiți în funcție de ceea ce vă doriți. Dacă această carte este pentru divertisment sau o citiți din curiozitate, puteți trece repede prin capitole, pentru a căpăta o priveliște de ansamblu. Dar dacă citiți pentru că vreți să vă devoltati entuziasmul, întoarceți-vă și recitiți fiecare capitol în mod temeinic. Pe termen lung, acest lucru vă va ajuta să economisiți timp și să obțineți rezultate.

3. Opriți-vă frecvent pentru a medita la cele citite. Imaginați-vă cum și când puteți aplica în viața dumneavoastră conceptele din această carte.
4. Citiți cu trei markere. Alegeți o culoare-de exemplu, portocaliu – cu care subliniați orice frază sau cuvânt care vă trezește interesul. Cu altă culoare – de exemplu albastru – subliniați acele fraze sau concepte pe care ar fi bine să le aplicați în viața personală. Nivelul superior este reprezentat de altă culoare – de exemplu verde – iar cu aceasta subliniați acele concepte pe care trebuie neapărat să le aplicați în viața personală. Aceasta este strategia pe care o folosesc și eu atunci când citesc o carte, iar beneficiile sunt multiple: cartea va deveni mult mai interesantă și mult mai ușor de revăzut, întrucât atunci când o parcurgeți din nou, vă axați doar pe zonele subliniate. Dacă doriți concentrarea la maximum a esenței cărții, pentru dumneavoastră, recitiți doar ce ați subliniat cu verde, dacă verde reprezintă culoarea “trebuie neapărat să fac”.

5. Dacă doriți să obțineți beneficii reale, de lungă durată din această carte, va fi nevoie să petreceți câteva ore pe lună cu recapitularea ei. Păstrați-o la îndemână și răsfoiți des paginile cărții. Rămâneți constant impresionat de posibilitățile ample de îmbunătățire a vieții prin intermediul entuziasmului.

6. Revizuiți-vă constant progresul pe care îl faceți, cu ajutorul celor trei întrebări magice:
“Ce greșeli am făcut?”
“Ce am făcut bine și în ce mod mi-aș putea îmbunătăți performanțele?”
“Ce pot învăța din această experiență?”
Aceste întrebări stau la baza strategiei secrete de dezvoltare a unui președinte important al unei bănci de pe Wall Street. Aplicând acest sistem în cazul cărții de față, va genera două lucruri: veți instaura un obicei educațional de neprețuit și veți descoperi că abilitatea de a evolua se va amplifica enorm.

7. La finalul acestei cărți, veți descoperi câteva pagini albe pe care ar trebui să vă consemnați rezultatele obținute în aplicarea conceptelor găsite în carte. Fiți darnic cu detaliile căci acestea vă vor inspira să depuneți eforturi mai mari pe viitor. În plus, gândiți-vă cât de fascinante vor fi aceste rânduri când le veți descoperi, întâmplător, peste câțiva ani !

Așadar, pentru a utiliza în mod optim această carte:
1. Dezvoltați o dorință profundă de a învăța cum să folosiți entuziasmul în avantajul dumneavoastră.
2. Citiți fiecare capitol de două ori înainte de a merge la următorul.
3. În timp ce parcurgeți cartea, opriți-vă frecvent pentru a vă întreba cum puteți folosi în viața dumneavoastră conceptele din carte.
4. Folosiți trei markere de culori diferite și subliniați în funcție de ce considerați a fi important.
5. Recapitulați principiile din această carte în fiecare lună.
6. Verificați în fiecare lună progresele pe care le înregistrați, cu ajutorul celor trei întrebări magice.
7. La sfârșitul acestei cărți, notați cu amănunte cum și când ați aplicat principiile formulate.