Din Entuziasm

Filosofia “pas cu pas”

S Când Jack Ma a conceput Ali Baba, a decis să nu treacă imediat la îndeplinirea scopurilor grandioase pe care viziunea inspirată de entuziasm le dictau. A luat hotărârea înțeleaptă de a stabili și a realiza lucrurile pas cu pas. Împlinirea unui scop mai mic îi oferea sentimentul succesului și îl învăța tehnica. Apoi, cu ajutorul experienței dobândite, a trecut la următorul pas. Lumea era reticentă să cumpere și să vândă on-line așa că primul pas a fost să determine oamenii să se înregistreze pe site-ul lui și să vândă. Nu a contat că el însuși a cumpărat ce era de vânzare, până când a umplut două din cele trei camere ale apartamentului de unde își desfășura activitatea. Important a fost ca oamenii să dobândească încrederea în sistemul lui.
A avea entuziasm atunci când execuți o sarcină îți oferă energie în abundență. Harry Truman a dat dovadă de înțelepciune când a spus: “ Am studiat viețile oamenilor de succes și am descoperit că bărbații și femeile care au ajuns în vârf erau aceia care și-au făcut treaba cu toată energia și entuziasmul de care erau capabili.” Entuziasmul îi motivează și pe oamenii din jurul tău. Cu toții suntem atrași și vrem să fim în jurul oamenilor energici și pozitivi.
Cei care dau dovadă de entuziasm sunt mult mai predispuși la reușită datorită atitudinii cu care abordează lucrurile. Cel care nu are entuziasm rareori atrage succesul iar principalul motiv este atitudinea. Când apare o problemă ei renunță foarte ușor.
O persoană entuziastă crede în ceea ce face. Asemenea oameni sunt entuziasmați și așteaptă cu nerăbdare să își îndeplinească obiectivul. Au încredere în propria persoană și vor găsi soluții la orice provocări pot apărea. Walter Chrysler a spus: “Adevăratul secret al succesului este entuziasmul.” Cu toții avem libertatea de a alege: putem decide să fim entuziasmați sau putem trăi zi după zi, ca niște roboței. Dacă serviciul tău nu te entuziasmează, găsește-ți o activitate sau chiar un job care îți face plăcere. Și dacă este nevoie să îți îmbunătățești abilitățile pentru a obține acel job, apucă-te de cursuri și învață tot ceea ce poți. Vei vedea că viață ta va fi mult mai frumoasă dacă faci ceva pentru care ești entuziasmat decât dacă “firul rosu” al vieții tale este plictiseala.
A avea entuziasm nu înseamnă că nu te vei lovi de provocări sau dificultăți, ci că vei fi în stare să depășești acele probleme atât timp cât îți păstrezi atitudinea pozitivă. Într-adevăr, nu trebuie să ezitați nici o clipă să fiți de partea entuziasmului. Chiar dacă acesta implică și riscul de a greși, numai cei care își asumă acest risc își vor putea manifesta pe deplin creativitatea.

Entuziasmul – sarea și piperul vieții

I n ceea ce mă privește, sunt de părere că sarea și piperul vieții constau în entuziasm. De fiecare dată când o persoană mă întreabă cum de sunt atât de entuziast și energic – și crede-mă că se întâmplă destul de des – aduc în discuție un citat spus de Emerson: “Nimic de seamă nu s-a realizat vreodată fără entuziasm.” Această replică le oferă oamenilor un răspuns suficient de pertinent și convingător încât să mă aprobe, fie verbal, fie printr-un zâmbet.
Una din afacerile mele constau în oferirea soluțiilor personalizate de băuturi calde. Așa numitele automate de cafea. Îmi place atât de mult să le ofer oamenilor cafea, încât în prima zi de punere în funcțiune a automatul, totul este gratuit. Și, odată cu reglajele de rigoare ale rețetelor, din partea clienților vine în mod automat și întrebarea: “Câtă cafea conține o cafea?”. Știu, pare comic, însă este o întrebare foarte bună care îmi permite să îmi fac clienții foarte fericiți. Răspunsul meu este următorul: “Atât cât este nevoie ca să fiți multumit”. Dacă sunteți o persoană pe care o interesează detaliile, pentru o cafea folosim 8 grame de cafea boabe, măcinată instant, în timp ce competitorii folosesc doar 5 grame.
Este mult mai interesant să le oferi oamenilor mai mult decât sunt obișnuiți să primească iar o persoană entuziastă poate face acest lucru cu ușurință. Fac acest lucru pentru că sunt entuziast iar la baza motivației mele stau două lucruri: în primul rând, un ideal care îmi pune imaginația în mișcare – să am cea mai râvnita firmă din domeniu în 5 ani de zile-, iar în al doilea rând, un plan clar și inteligibil pentru a transpune acest ideal în practică – cafeaua oferită gratuit în prima zi. În plus, entuziasmul mă ajută să înving apatia provocată de cârcotași.
Am dat o dată peste un pasaj extrem de interesant, pe care vreau să îl împărtășesc. Îi aparține lui Jack London, un scriitor și jurnalist american. Opera să (care constă în special din romane) are ca subiect existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii, de o fortă fizică și morală supraumană, sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire. În orice caz, el spunea următoarele: “Prefer să fiu format din cenușă decât din praf. Prefer ca scânteia mea să izbucnească într-o vâlvătaie decât să se innăbușe sub lemne putrezite. Prefer să fiu un splendid meteorit, cu fiecare atom cuprins de o strălucire magnifică, decât o planetă veșnică, dar adormită. Modul corect de funcționare a omului este de a trăi, nu de a exista.”
De fapt, acesta este chiar motivul pentru care m-am hotărât să scriu această carte. Sunt atât de mulți oameni care nu trăiesc cu adevărat; oameni care nu cer nimic de la viață, dar mai important, nu oferă; oameni care se raportează la eșecuri în loc să se gândească la succes. Mai pe scurt, oameni cărora le lipsește imboldul motivațional.
Cred că succesul nu poate fi dobândit fără entuziasm. O viață împlinită este una marcată de o poftă teribilă de viață, care te ajută să lupți și să depășești toate greutățile. Mai mult decât atât, te ajută să te bucuri de fiecare clipă a acestei lupte. Sunt multe de spus despre felul în care entuziasmul ne poate schimba viața, așa că dacă vă doriți o viață mai bună, vă invit să citiți mai departe, pentru că entuziasmul poate aduce schimbări extraordinare în toate domeniile- în muncă, în relațiile cu familia și prietenii, în întregul dumneavostră fel de a fi.